Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /home/clubzdra/public_html/wp-includes/blocks.php on line 20
Bjelanjci - 7 zdravstvenih dobrobiti za naš organizam - ForeverZen - Club Zdravlja

Bjelanjci – 7 zdravstvenih dobrobiti za naš organizam

Bjelanjci daju puno prednosti kao hrana, a nalazi se u takvom malom pakiranju. Oni su vrlo popularni u ketogenoj prehrani kao dio kombinacije sa zdravim masnoćama, poput avokada i može se koristiti kao maska za lice koja potiče kolagen. To nije sve kada je riječ o bjelanjcima.

Bjelanjci su bistra tekućina unutar jaja. Najčešće se koristi kokošje jaje, a bjelanjak se formira oko oplođenih i nefertiliziranih žumanjaka i ima važan posao u zaštiti žumanca. Ima važan posao pružanja pravilne prehrane za rast embrija nakon oplodnje.

Poput ljudskog tijela, žumanjci sadrže uglavnom vodu sa oko 10 posto proteina, posebice albumina, mukoproteina i globulina. Dok je žumanjak pun zdravih masnoća, bjelanjak je praktički bez masti, bjelanjci mogu učiniti mnogo za vaše zdravlje.

 

Prednosti konzumiranja bjelanjaka

 

Često čujemo da se pravi omlet od bjelanjaka. Povijesno gledano, žumanjci dobivaju lošu reputaciju jer uzrokuju probleme s kolesterolom. Iz tog razloga stručnjaci sugeriraju da se ne konzumira više od 300 miligrama dnevno. Da biste mogli pretpostaviti kolika je to količina evo primjera, jedno veliko jaje sadrži oko 213 miligrama. Što se događa ako jedete samo bjelanjak?

Bjelanjci imaju jako malo kalorija, nemaju kolesterola, imaju visoku razinu bjelančevina i daju aminokiseline koje naša tijela ne mogu proizvesti, čineći ih pravim izborom za većinu ljudi. Jedan veliki bjelanjak ima oko 16 kalorija, 3,6 grama bjelančevina, nula masnoća i dobar dio selena.

Dakle, identificirali smo da su bjelanjci sjajni, ali što ih čini tako dobrim? Ne samo da su ukusni, ako se pravilno pripremaju, bjelanjci su jako dobri za naše zdravlje. 

 

7 zdravstvenih dobrobiti bjelanjaca

 

1.Smanjuje rizik od arteriosklerotskih bolesti

Ako imate problema sa kolesterolom, onda je bjelanjak za vas. Ne sadrži kolesterol, ali još uvijek ima mnogo prednosti. Cijelo jaje sadrži količinu kolesterola koji se preporučuje za jedan dan. Dakle, iako zvuči ukusno omlet od tri jaja i nije najbolji odabir. Ako se boriš sa zdravstvenim problemima poput dijabetesa, srčanih bolesti ili visokog krvnog tlaka, preporuča se da dnevno konzumirate 200 miligrama kolesterola ili manje, a jedan žumanjak sadrži 213.

2. Pomoć za zdravu trudnoću

Jedan bjelanjak sadrži otprilike četiri grama bjelančevina. Kao što hrani embrij unutar jajeta, ljudski embriji također treba najbolju prehranu kako bi napredovalo tijekom razvoja i nakon toga.

Jedno istraživanje  je pokazalo da kod onih žena koje su konzumirale više proteina tijekom trudnoće, bilo je manje djece koja su rođena prerano i s niskom težinom, a žene su imale više energije. U konačnici, uravnotežena ishrana, uključujući bjelančevine bjelanjka, mogu pomoći u postizanju tog rezultata.

3. Pruža osjećaj sitosti

Istraživanja su provedena kako bi se utvrdilo je li protein u vrijeme doručka pomogao smanjiti pretilost smanjujući glad i želju za hranom. Dokazano je da su bogati proteinski doručci dali osjećaj sitosti, što je rezultiralo smanjenu želju za grickalicama između obroka i puno bolji izbor prehrane.

4. Pomoć kod izgradnje mišića

Ako jedeš više proteina to ne stvara čarobno jače mišiće, nego pravi protein u pravom trenutku. Evo kako to funkcionira. Tijelo zahtijeva esencijalne aminokiseline za stvaranje cjelovitog proteina koji se može dobiti samo mesom i mliječnim proizvodima, ili kombinacijom biljnih izvora, kao što su grah i riža. Jedan primjer je glicin, a jedan bjelanjak sadrži 1.721 miligrama.

Kada konzumirate pravi protein u pravom trenutku, dobivate snagu jer mišići dobivaju ono što im je potrebno za oporavak i obnovu. Na primjer, ako ste imali teži trening, vježbanje stavlja mišiće pod stres. Preuzimanjem kompletnog proteina unutar 30 minuta od te vježbe možete brže popraviti mišićno tkivo, što će rezultirati jačim mišićima koji su spremni za sljedeći trening.

Oni koji su više sjedili, još uvijek trebaju proteine za opću snagu za obavljanje svakodnevnih funkcija bez ozljeda, izgradnju imunološkog sustava i održavanje kisika u crvenim krvnim stanicama. 

5. Djeluje kao zamjenski šećer

Šećer je česta tema već neko vrijeme. Ako pazite na unos šećera, dodavanjem bjelanjaka u vašu prehranu može biti odličan izbor. Previše šećera uzrokuje brojne probleme od bolesti srca, bolesti jetre, pretilosti, sindroma curenja crijeva, spor metabolizam – popis je dugačak. Bjelanjci mogu biti savršeni izbor za održavanje prekomjerne količine šećera pod kontrolom jer ne sadrži šećer.

Uključivanje bjelanjaka u prehranu može pomoći smanjenim unosom šećera, pružanjem vitamina i minerala, pomažući vam da se osjećate sitije i pružajući zdrav izvor bjelančevina, a sve to može pomoći u smanjenju pretilosti u djetinjstvu i odrasloj dobi.

6. Održava razinu elektrolita

Kalij je sličan natriju u smislu da pomaže osigurati dovoljno elektrolita u tijelu. To potiče normalnu funkciju mišića, pomaže u sprječavanju moždanog udara i održavanju zdravog srca. Osim toga, elektroliti štite stanice u tijelu balansiranjem tekućina koje se nalaze oko i unutar njih, što pomaže pri praćenju krvnog tlaka, osobito u slučaju previše natrija.

Pa kako bjelanjci igraju ulogu u elektrolitima? Elektroliti dolaze iz kalija, a to se događa samo iz razloga što bjelanjci imaju dobar dio, oko 54 miligrama. Iako vam je potrebno mnogo više od toga i tipična prehrana nema kalija, bjelanjci su još uvijek dobar izbor.

7. Poboljšava zdravlje kože

Jaje sadrži kolagen u membrani neposredno izvan bjelanjka i samo unutar ljuske, koji služi za zaštitu jaja. U kombinaciji s blagotvornim bjelančevinama koje se nalaze u bjelanjku, to može rezultirati nevjerojatnom maskom za lice.

Istraživanje je provedeno kako bi se procijenile prednosti djelovanja hidrolizata membrana na bore, UV  zaštitu koja daje vlagu u kozmetici. Istraživanje je proučilo razinu proizvodnje hijaluronske kiseline i kolagena. Rezultati pokazuju da kolagen i protein koji se nalaze u bjelanjku pomažu smanjiti bore uzrokovane suncem.

 

Nutricionističke vrijednosti u bjelanjku

 

Bjelanjak jednog većeg jajeta sadrži sadrži oko: 

  • 15,8 kalorija
  • 0,2 g ugljikohidrata
  • 3,6 grama proteina
  • 0,1 grama masti
  • 0,1 mg riboflavina (9% DV)
  • 6,6 mikrograma selena (9 posto DV)
  • 53,8 miligrama kalija (2% DV)
  • 0,1 miligram pantotenske kiseline (1 postotak DV)
  • 3,6 miligrama magnezija (1 posto DV)

 

Nutriconistička razlika između bjelanjka i žumanjka

 

Sada razmotrimo razlike u bjelanjcima u odnosu na žumanjake. Naravno, boja je prva očita razlika. Ne zaboravite da bjelanjak ima posao u zaštiti žumanjka. Albumin je službeni naziv bjelanjka. Taj mutni izgled dolazi od ugljičnog dioksida, kako je jaje starije ugljični dioksid izlazi ostavljajući jaje s više transparentnosti. Ako je bjelanjak mutniji jaje je svježije.

Bjelanjak ima četiri sloja koji se izmjenjuju s debelim i tankim konzistencijama. Mlađa jaja zadržavaju debele slojeve, ali starija jaja imaju tanje slojeve. Jednostavno možete prepoznati svježa jaja kada ih stavite u tavu. Svježija jaja se podižu malo više od starijih, što se više peku.

Nutricionistički, oba bjelanjak i žumanjak imaju proteina, međutim bijelanjci sadrže više proteina od žumanjaka. Jedan veliki bjelanjak ima 3,6 grama bjelančevina, dok žumanjci jajeta sadrže oko 2,7 grama bjelančevina.

Sveukupno gledano jaje ima nevjerojatan aminokiselinski profil, uključujući histidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan i valin, plus još devet. U stvari, to je tako nevjerojatno, da je jaje često smjernica za savršenu strukturu proteina, ali ako je kolesterol problem možete konzumirati samo bjelanjak i on će vam omogućiti obilje proteina.  Prema rezultatima istraživanja o aminokiselinama i probavljivosti proteina, ukupni rezultati jaja nadilaze svu ostalu proteinsku hranu testiranu s ukupnim rezultatom od 1,21 u sustavu ocjenjivanja aminokiselina – više od potrebnih za ljudsko tijelo.

Bjelanjci jesu izvor kalija, niacina, riboflavina, magnezija i natrija. Žumanjci su bogati vitaminima A, fosforom, željezom, cinkom i vitaminom D. Žumanjak sadrži B6 i B12, folnu kiselinu, pantotensku kiselinu i tiamin, fosfor, željezo, cink i vitamine A, D, E i K, također imaju kalcij, bakar, željezo, mangan, fosfor, selen i cink. 

 

Nuspojave kod konzumiranja bjelanjka

U većini slučajeva bjelanjci su sigurni, ali postoji nekoliko nuspojava koje biste trebali znati. Ako jedete samo bjelanjak može doći do pomanjkanja biotina što može uzrokovati poremećaje sa kožom kao seborični dermatitis kod odraslih osoba. Ako postoji prekomjeren konzumiranje, mogli biste doživjeti gubitak kose, napadaje, gubitak mišićne koordinacije i tonusa mišića, te grčeve u mišićima. Posjetite liječnika ako sumnjate da imate ove simptome.

Salmonela je problem kod sirovih bijelanjaka, ali obično je uništena nakon što se kuha dovoljno dugo, iako su mekano kuhana jaja još podložna živom salmonelom.

U nekim slučajevima, jaja mogu uzrokovati alergije. Kada se to dogodi, tijelo protein jajne stanice prepoznaje kao štetnu tvar. Možete osjetiti oticanje, piskanje, curenje nosa, suzne ili crvene oči, mučninu, proljev ili povraćanje. Odmah posjetite liječnika ako se pojave ti simptomi.

Zaključak:

Bjelanjci zapravo pružaju više proteina od žumanjaka i koriste se u mnogim receptima. Oni su bez kolesterola i nisko kalorični, a time pogoduju srcu, trudnoći, mišićima, razinama elektrolita i koži. Bjelanjci također stvaraju osjećaj sitosti i djeluju kao zamjena za šećer, pomažu u sprečavanju debljanja i borbi protiv pretilosti.

 

Napomena: Club Zdravlja je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Preporučeni proizvodi su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustvu naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Preporučeni dodaci prehrani nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.