Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /home/clubzdra/public_html/wp-includes/blocks.php on line 20
Kefir - 7 nutricionističkih prednosti za podizanje imuniteta - ForeverZen - Club Zdravlja

Kefir – 7 nutricionističkih prednosti za podizanje imuniteta

Kefir je jedinstveni kultivirani mliječni proizvod koji je jedan od najprobiotskijih namirnica na planetu, a kefirove pogodnosti nevjerojatne su za rješavanje problema sa crijevnim bolestima.

Njegovo jedinstveno ime dolazi od turske riječi “keif”, što znači “dobar osjećaj”.

Stoljećima je korišten u europskoj i azijskoj narodnoj medicini zbog širokog raspona bolesti koje liječi. Kada se ispravno napravi, može vam biti jedno od najdražih pića i nakon čitanja ovog članka nadam se da će te razmisliti kako ga  uključiti u svoj redovni režim prirodnog zdravlja.

Možete svoj probavni kanal ili glavni prolaz probavnog trakta u tijelu lagano pojačati kefirom. Ako uvrstite kefir svojim hranjivim i probiotičkim napitcima može držati ključ za poboljšanje mnogih imunoloških i probavnih zdravstvenih problema. Kefir je probiotička hrana koja sadrži mnoge bioaktivne spojeve, uključujući čak 30 spojeva dobrih bakterija koje pomažu u borbi protiv tumora, bakterija, karcinogenih i još mnogo toga. 

Kefir se koristi pomoću startera “žitarica”, koji u stvarnosti jesu kombinacija bakterija i kvasaca te s mlijekom daju lagano fermentirano piće koje čak i ljudi koji su netolerantni na laktozu  mogu piti. Može se dobiti iz bilo kojeg izvora mlijeka, kao što su kozje, ovčje, kravlje, sojino, rižino ili kokosovo.

Može se čak izraditi pomoću kokosovih voda. Znanstveno govoreći, kefir žitarice sadrže složenu mikrobiološku simbiozu mješavine bakterija mliječne kiseline i kvasaca u matrici polisaharid-protein. Pročitajte kako biste vidjeli koje prednosti imaju za vaše zdravlje.

 

 

7 dobrobiti Kefira

Postoje mnoge prednosti probiotičke hrane, a kefir nije iznimka. Prednosti Kefira se kreću od lokalne do sustavne i mogu dramatično utjecati na stanje vašeg svakodnevnog života i zdravlja. Slijede neke od najboljih koristi kefira.

1. Pojačava imunitet

Kefir sadrži mnoge sastojke i hranjive tvari, poput biotina i folata, koji pomažu vašem imunološkom sustavu i štiti vaše stanice. Ima velike količine probiotika, posebnih snaga mikrobnog svijeta. Posebno jedan koji je specifičan samo za kefir zove se Lactobacillus Kefiri, i pomaže u obrani od štetnih bakterija poput salmonele i E Colija. Ovaj bakterijski soj, zajedno s raznim drugim pomaže u moduliranju imunološkog sustava i sprečava rast grabežljivih bakterija. 

Kefir također sadrži još jedan snažan spoj koji se nalazi samo u ovom probiotičkom napitku, netopljivi polisaharid zvan kefiran koji je pokazao antimikrobno sredstvo i pomaže u borbi protiv candida.  Kefiran je također pokazao sposobnost snižavanja kolesterola i krvnog tlaka.

2. Gradi snažne kosti

Osteoporoza je glavna briga za mnoge ljude danas. Pogoršanje bolesti kostiju procjenjuje se u organizmu koji nemaju dovoljno kalcija, što je bitno za zdravlje kostiju. Kefir od cjelovite mliječne masti ima visoke razine kalcija iz mlijeka. 

Međutim, možda još važnije sadrži bioaktivne spojeve koji pomažu u apsorpciji kalcija u tijelo i zaustavljaju degeneraciju kostiju. Kefir također sadrži vitamin K2, koji je pokazao da je od vitalnog značaja za poboljšanje zdravlja kostiju, gustoće i apsorpcije kalcija, dok nedostatak vitamina K može dovesti do bolesti kostiju.

Probiotici u kefiru poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari, a mliječni proizvodi sadrže sve najvažnije hranjive tvari za poboljšanje gustoće kostiju, uključujući fosfor, kalcij, magnezij, vitamin D i vitamin K2.

3. Pomaže u borbi protiv karcinoma

Karcinom se ozbiljno raširio kao epidemija svijetom. Kefir može odigrati veliku ulogu u pomoći vašem tijelu protiv te ozbiljne bolesti. Može biti jako efektivan u smanjenju množenja stanica raka. Spojevi nađeni u probiotičkim napicima pomažu stanicama raka u želucu da se samouništavaju.

Prednosti kefira u borbi protiv karcinoma su mogućnosti usporavanja rasta u ranijem stadiju. Istraživanja su pokazala da je kefir smanjio karcinom dojke za 56 posto.

4.Podžava probavu i borbu protiv IBS-a

Kefir mlijeko i kefir jogurt pomažu u uspostavljanju ravnoteže i borbe protiv gastrointestinalnih bolesti kao što su sindrom iritabilnog crijeva, Crohnova bolest i ulkus. Pijenje kefira napunjeno probioticima  pomaže vašim crijevima  nakon uzimanja antibiotika. Probiotički spojevi pomažu vratiti izgubljenu floru koja se bori protiv patogena. Probiotici također pomažu protiv proljeva i drugih gastrointestinalnih nuspojava uzrokovanih nekim vrstama lijekova.

5. Pomaže kod alergija

Razni oblici alergija i astme povezani su sa upalnim procesima  u tijelu. U nekim istraživanjima, kefir je pokazao da smanjuje upalne stanice koje  ometaju pluća i prolaz zraka, kao i nakupljanje sluzi.

Živi mikroorganizmi prisutni u kefiru pomažu imunološkom sustavu da prirodno potiskuju alergijske reakcije i pomažu u promjeni odgovora tijela na sustavne pokretače za alergije. Neki znanstvenici vjeruju da su ove alergijske reakcije rezultat nedostatka dobrih bakterija u crijevima. 

6. Iscjeljuje kožu

Kada imate problema sa crijevima tijelo može slati signale na koži koja ometaju prirodnu ravnotežu i uzrokuju sve vrste problema poput akni, psorijaze, osipa i ekcema. Kefir pomaže vratiti dobre bakterije natrag u prvi plan i razinu homeostaze za vaš najveći organ, kožu. Ne samo da to pomaže kod sustavnih problema s kožom,  kefir koristi koži kao tretman protiv osipa.

Ugljikohidrat koji se nalazi u kefiru poznatom kao kefiran, osim pomaganja u imunološkom sustavu, također je testiran i prikazan kako bi pomogao poboljšati kvalitetu zacjeljivanja rana na koži. Čak se i pokazalo da je zaštita za vezivno tkivo.

7. Poboljšava simptome netolerancije na laktozu

Dobre bakterije koje se nalaze u mnogim mliječnim proizvodima bitne su za zdrava crijeva i tijelo. Međutim, postoje mnogi koji ne mogu tolerirati mliječne proizvode jer imaju nepoželjnu reakciju na probavljanje laktoze, ključnog šećera mlijeka koji je aktivan kada se probavlja.

Aktivni sastojak u kefiru pomaže razbiti laktozu u mliječnu kiselinu, što olakšava probavu. Štoviše, kefir ima veći raspon bakterijskih sojeva i hranjivih tvari, od kojih su neki specifični za kefir, koji pomažu uklanjanju laktoze u mliječnim proizvodima.

Ako imate netoleranciju na laktozu, moj savjet je da ga testirate najprije stavljanjem male kapi kefira na unutarnju stranu ruke i ručnog zgloba i pustite da se osuši. Zatim pričekajte 24 sata i provjerite da li imate bilo kakvu reakciju.

Ako imate, izbjegavajte je, ako ne onda pokušajte dodati samo kap ili dva u piće ili neku hranu i vidite ako imate bilo kakve reakcije. Zatim možete povećati količinu dok ne budete sigurni da ne reagirate na njega.

 

 

Nutricionističke vrijednosti kefira

 

Kefir je fermentirani mliječni proizvod (kravlje, kozje ili ovčje mlijeko) koje imaju okus poput jogurta koji se može popiti.

Kefir sadrži visoke razine vitamina B12, kalcija, magnezija, vitamina K2, biotina, folata, enzima i probiotika. Budući da kefir nema standardizirani sadržaj prehrane, vrijednosti sadržaja mogu se razlikovati ovisno o kravama, kulturama i regiji u kojoj se proizvodi. Pa čak i s rasponom vrijednosti, kefir ima vrhunsku prehranu.

 

Na primjer, jedna šalica kefira od cjelovitog mlijeka kupljenog u trgovini ima oko:

 • 160 kalorija
 • 12 grama ugljikohidrata
 • 10 grama proteina
 • 8 grama masti
 • 300 miligrama kalcija
 • 100 IU vitamina D
 • 500 IU vitamina A

 

Osim toga, kefir sadrži obilje probiotika, od čega dolazi mnogo pogodnosti kefira. Kefir je jedna od najviših probiotičkih namirnica koju možete jesti s nekoliko važnih probiotičkih sojeva, a domaći kefir daleko nadmašuje svaku kupovinu.

Dobre bakterije i kvasci mogu imati ​​sljedeće:
 • Kluyveromyces marxianus / Candida kefyr,
 • Lactococcus lactis subsp. lactis,
 • Lactococcus lactis subsp. kremoris,
 • Streptococcus thermophilus,
 • Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus,
 • Lactobacillus casei,
 • Kazachstania unispora,
 • Lactobacillus acidophilus,
 • Bifidobacterium lactis,
 • Leuconostoc mesenteroides subsp. i
 • Saccaromyces unisporus.

U studiji iz 2015. objavljenom u Frontiers in Microbiology, kefir je prepoznat kao potencijalni izvor probiotika i molekula s nekoliko zdravih svojstava. Prema autorima, “njegova biološka svojstva ukazuju na njegovu uporabu kao antioksidans, antitumorsko sredstvo, antimikrobno sredstvo i imunomodulator, među ostalim ulogama”.

Dobra vijest je čak i ako ne možete podnijeti mlijeko postoje vrste kefira koje su još uvijek bogate probioticima i imaju obilje zdravih kefirskih prednosti, ali su potpuno bez laktoze. U biti postoje dvije glavne vrste kefira, koje se razlikuju na više načina.

Dvije vrste kefira su mlijeko kefir (izrađene od kravljeg, ovčjeg ili kozjeg mlijeka, ali i od kokosovog mlijeka) i kefir vode (načinjene od slatke vode ili kokosove vode, od kojih ni jedna ne sadrži mliječne proizvode).

Dok je osnovna tekućina koja se koristi u različitim vrstama kefira varira, postupak za izradu kefira je još uvijek isti, a korist kefira smatra se da su prisutni u obje vrste. Svi kefiri izrađeni su pomoću kefir “žitarica”, koji su pokretač kvasca / bakterijske fermentacije. Svi tipovi kefira slični su kombuchi (drugi zdravi probiotik ) po tome što oni moraju imati šećer ili prirodno prisutni ili dodani kako bi se omogućilo da zdrave bakterije rastu i da se proces fermentacije odvija

Međutim, krajnji rezultat je da kombucha i kefir imaju vrlo nisku razinu šećera, jer živi aktivni kvasac u biti “jede” veliku većinu dodanog šećera tijekom fermentacijskog procesa.


 

Evo više informacija o tome kako se izrađuju različite vrste kefira i kako se razlikuju njihovi ukusi i koristi:

 

Mliječni kefir

Mliječni kefir je vrsta koja je najpoznatija i široko dostupna, obično se prodaje u većini velikih supermarketa i gotovo svim trgovinama zdrave hrane. Mliječni kefir najčešće se proizvodi od kozjeg mlijeka, kravljeg mlijeka ili ovčjeg mlijeka, no određene trgovine imaju kefir kokosovog mlijeka, što opet znači da uopće ne sadrži laktozu ni mliječne proizvode.

Kada kupujete  kefir od kozjeg mlijeka, kravljeg ili ovčjeg, uvijek potražite kvalitetnu organsku marku kako biste bili sigurni da ćete dobiti najviše kefirskih prednosti i izbjeći će te štetne tvari koje se nalaze u konvencionalnim mliječnim proizvodima.

Svi probiotički napitci koriste starter kit “aktivnog”  kvasca koji je odgovoran za uzgoj dobrih bakterija.

Nakon fermentacije, mliječni kefir  je sličan ukusu grčkog jogurta. Koliko jak okus ovisi o tome koliko dugo kefir fermentira. Dulji fermentacijski proces obično dovodi do jačeg okusa i čak donosi neku karbonizaciju, što je rezultat aktivnog kvasca.

Mliječni kefir nije prirodno sladak sam po sebi, ali može se dodati i drugi okusi kako bi se pojačao okus i učinio privlačnijim. Dok neki ljudi vole imati običan kefir, mnogi vole okus vanilije ili šumskog voća, slično kako ćete naći i neke jogurte s okusom.

Većina kefira kupljenih u prodavaonici su začinjena dodatkom poput šećera od voća ili šećerne trske, ali možete ih zasladiti kod kuće dodavanjem čistog sirovog meda, čistog javorovog sirupa, čistog ekstrakta vanilije ili ekstrakta organske stevije. Također pokušajte dodati pire od voća u svoj obični kefir (poput banane ili borovnice) kako bi još više potaknuli sadržaj hranjivih tvari.

 

Kefir od kokosovog mlijeka

Kefir se može napraviti i pomoću kokosovog mlijeka. Kokosovo mlijeko dolazi izravno od kokosa i izrađeno je miješanjem kokosovog mesa (bijelog, debelog dijela unutar kokosa) s vodom, a potom cijeđenjem pulpe, tako da ostane samo mliječna tekućina.

Kokosova voda je bistra tekućina koja se nalazi unutar kokosa. 

Oba tipa kokosovog kefira ne sadrže mliječne proizvode. Za kokosovu vodu i kokosovo mlijeko smatra se savršena osnova za stvaranje fermentiranog kefira jer prirodno imaju prisutne ugljikohidrate, uključujući šećere, koje su kvasac trebao konzumirati tijekom fermentacije kako bi se stvorile zdrave bakterije.

Kefir je napravljen na isti način kao i mliječni kefir. Sadrži žive aktivne kvasce i bakterije koje se kombiniraju kako bi se stvorila tradicionalna starter kultura

Oba tipa kokosovog kefira i dalje imaju okus poput prirodnog kokosa i zadržavaju sve nutritivne prednosti nefermentiranog običnog kokosovog mlijeka i vode (npr. Kalij i elektroliti).

Kefir voda

Kefir voda ima tendenciju da ima suptilniji okus i svjetliju teksturu nego mliječni kefir, a obično se proizvodi pomoću šećerne vode ili voćnog soka.

Kefir voda je napravljena na sličan način kao mlijeko i kokosov kefir. Baš kao i mlijeko kefir, obični kefir voda može se koristiti kod kuće koristeći svoje zdrave dodatke i čini veliku, zdravu alternativu pijenju stvari poput sode ili prerađenog voćnog soka.

Želite koristiti vodeni kefir drugačije nego što koristite mlijeko kefir. Pokušajte dodati vodeni kefir u smoothie, zdrave deserte, zobene pahuljice, salatu, ili jednostavno piti. Budući da ima manje kremaste teksture, pa nije najbolja zamjena za mliječne proizvode u receptima.

Ako želite samo piti vodeni kefir, pobrinite se da kupite neku vrstu koja je slaba sa šećerima, a zatim uzmite u obzir dodavanje vlastitog voća ili bilja da biste joj dali više okusa. Pokušajte vodu kefir sa svježe iscijedenim limunom i sokom od limete, od metvice ili krastavaca.

Bez obzira na vrstu kefira koju odaberete, potražite visokokvalitetni brand koji je po mogućnosti organski. Izaberite kefir koji ima malo šećera i dodajte okuse, kako bi imali kontrolu nad unosom šećera. Sve vrste kefira trebaju biti u hladnjaku, a najbolje ih je držati u staklenim bocama.


 

Kako napraviti domaći kefir

Sada se pitate: kako točno napraviti domaći kefir da biste dobili sve ove kefir pogodnosti? Lakše je nego što mislite. Kravlje mlijeko je jedan od izvornih načina kako napraviti kefir, a ja visoko predlažem kozje mlijeko, koje je prirodno homogenizirano i sadrži manje kazeina od kravljeg mlijeka. Kravlje mlijeko je također lakše probaviti čak i prije početka fermentacijskog procesa.

To će dovesti do razrjeđivanja kefira od kravljeg mlijeka. Ne želite kupiti mlijeko koje je ultra-pasterizirano, ili UHT mlijeko, jer se neće moći napraviti kefir.

Da bi napravili kefir od kozijeg mlijeka kod kuće, trebate jednostavno napraviti ovo:
 1. Stavite žitarice u čistu staklenu posudu dovoljno veliku za držanje više od 2 šalice, obično od litre. Za svake 2 šalice mlijeka stavite dvije žlice žitarica.
 2. Dobro promiješajte žitarice i mlijeko drvenom ili bambusovom kuhačom.
 3. Pokrijte staklenku filterom ili krpom za kavu i pričvrstite gumenom trakom.
 4. Stavite staklenku dalje od izravnog svjetla na sobnu temperaturu.
 5. Ostavite da se fermentira 1-3 dana, ovisno o razini fermentacije i kiselosti koju želite. Temperatura također utječe na fermentaciju. Hladna klima će trajati dulje, pa se prilagodite tome. Kraća fermentacija dovodi do blagog okusa, a što duže ide, to će biti zreliji. Idealno, ostavite oko 24 sata.
 6. Prosijite kefir pomoću plastičnog filtra, ulijte kefir u šalicu ili spremnik. Odmah stavite žitarice u novu seriju mlijeka za početak, ili pogledajte upute za pohranu.

 

Verzije kefira bez mlijeka mogu se napraviti s kokosovom vodom, kokosovim mlijekom ili drugim slatkim tekućinama. Oni neće imati isti hranjivi profil kao kefir na mliječnoj osnovi i neće nositi kalcij radi promicanja zdravlja kostiju – međutim, oni ipak potiču mnoge iste koristi kefira i zadržavaju mnogo istih bakterijskih sojeva.

Nakon što napravite svoj kefir, možete ga dodati u toliko mnogo stvari, kao što su smoothies ili u kiselom kruhu, u juhama, sladoledu i još mnogo toga. Postoji zapravo mnogi načini korištenja kefira na svakodnevnoj osnovi i iskoristite sve ove značajne kefir pogodnosti.


 

Nuspojave Kefira

Nema puno nuspojava kefira jer se smatra vrlo sigurnim i zapravo pomaže tijelu da se oporavi od mnogih stvari. Neke moguće kefirove nuspojave uključuju početne probleme s upotrebom, kao što su zatvor i grčevi, ako je vaš organizam istrošen, teško ugrožen ili se nije navikao na ove vrste kvasaca i bakterijskih sojeva.

Zaključak

Sve više i više ljudi uče i vole nevjerojatne osobine kefira i kefir prednosti, prave probiotičke elektrane. Kefir je moćniji od jogurta i ima sposobnost da ostane u vašem crijevu da liječi i napada patogene.

Kefir je već stoljećima prisutan i izuzetno je jednostavan za napraviti u vašem domu. Uspjeh i moć kefira oslanja se na kvalitetu zrna, stoga je najvažnije pronaći renomirane trgovce koji prodaju vrhunske, svježe žitarice kako bi optimizirali kefir pogodnosti.

Integrirajući učinak kefira na bakterije i floru u crijevima ima sustavni učinak i može znatno poboljšati probavne probleme, alergije, kao i borbu protiv karcinogenih i patogenih bolesti, što objašnjava zašto ima toliko kefirskih prednosti.

Kefirove prednosti uključuju sposobnost podizanja imunološkog sustava, izgradnje gustoće kostiju, borbe protiv raka, poboljšanja probave, borbe protiv IBS-a i IBD-a, poboljšanja liječenja alergija, povećanja zdravlja kože i poboljšanja simptoma netrpeljivosti na laktozu.

Napomena: Club Zdravlja je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Preporučeni proizvodi su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustvu naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Preporučeni dodaci prehrani nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.