Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /home/clubzdra/public_html/wp-includes/blocks.php on line 20
Postizanje ravnoteže hormona - 7 načina za liječenje prirodnim putem

7 načina za postizanje ravnoteže hormona prirodnim putem

Postizanje ravnoteže hormona prirodnim putem sve je učestalije. Hormoni, poput estrogena, testosterona, adrenalina i inzulina, iznimno su važni kemijski glasnici koji utječu na mnoge aspekte cjelokupnog zdravlja. Hormoni se izlučuju različitim žlijezdama i organima, uključujući štitnjaču, hipofize, jajnike, testise i gušteraču. Cijeli endokrini sustav radi zajedno kako bi kontrolirao razinu hormona koji cirkuliraju po tijelu.
No, ako je samo jedan ili još gore više njih u neravnoteži, to može uzrokovati široko rasprostranjene zdravstvene probleme.

Konvencionalni tretmani hormonalnih neravnoteža obično uključuju sintetske hormonske nadomjesne terapije. To su pilule za kontracepciju, injekcije inzulina, lijekovi protiv štitnjače i još mnogo toga. Zato vam savjetujemo postizanje ravnoteže hormona na prirodan način.

Nažalost, većina ljudi koja pati od hormonalnih poremećaja, sukobljava se s ova tri problema:
 • Ovisni su o uzimanju lijekova na recept ostatak života, kako bi simptome imali pod kontrolom.
 • Lijekovi maskiraju pacijentove simptome, ali ih ne rješavaju. To znači da pacijent može nastaviti razvijati abnormalnosti u drugim dijelovima tijela dok poremećaj napreduje.
 • To uzrokuje veći rizik za ozbiljne nuspojave poput moždanog udara, osteoporoze, anksioznosti, reproduktivnih problema, raka i slično.

Dobra vijest je da prirodnim putem možete uravnotežiti svoje hormone. I upravo o tome pišemo vam u nastavku.

 

Tema: Postizanje ravnoteže hormona prirodnim putem

 

Što je endokrini sustav?

 

Krenimo ipak od osnova. Znate li što je endokrini sustav?

Da biste u potpunosti razumjeli važnost hormona za zdravlje, svakako pomaže znanje o endokrinom sustavu. Naučite kako vaši hormoni rade zajedno, da bi održali homeostazu. Endokrini sustav zadužen je za koordinaciju odnosa između različitih organa i hormona. A hormoni su kemikalije koje se oslobađaju u krvotok iz stanica unutar vaših endokrinih žlijezda.

Kada su ti hormoni u cirkulaciji, ciljaju specifična tkiva ili stanice vezanjem na receptore. Receptori se nalaze unutar stanice ili na njegovoj površini. Ovi hormoni rade kao kemijski glasnici i igraju ključnu ulogu u dnevnim funkcijama vašeg tijela.

Endokrini sustav sastoji se od mnogih žlijezda, uključujući hipofizu ili “glavnu žlijezdu”. Hipofiza je odgovorna za slanje informacija iz vašeg mozga na druge žlijezde u vašem tijelu. Hipofiza također proizvodi mnoge hormone koji putuju po tijelu i imaju različite važne funkcije.

Hipofiza se tako sastoji od dva različita tipa tkiva. Prednja hipofiza se sintetizira i oslobađa klasične hormone. Stražnja hipofiza izlučuje neurohormone koji su napravljeni u hipotalamusu.

Prednja hipofiza izlučuje dva hormona. Hormon rasta je odgovoran za vaš pravilan rast i razvoj. Prolaktin je hormon koji potiče proizvodnju mlijeka nakon porođaja.

Tropni hormoni također se proizvode i izlučuju zahvaljujući prednjoj hipofizi, koja je endokrinska žlijezda.

Valja napomenuti da stražnja hipofiza ne stvara hormone samostalno, već pohranjuje i izlučuje dva hormona u hipotalamusu, vazopresinu i oksitocin, a potom ih oslobađa u krvotok.

Druge važne žlijezde endokrinog sustava uključuju pinealnu žlijezdu, štitnjaču, paratireoidne žlijezde, timus žlijezde i nadbubrežne žlijezde.

Postoje dvije glavne skupine hormona koje cirkuliraju krozeljudsko tijelo – one koje proizlaze iz aminokiselina (hormoni proteina, peptidi i amini) i one koji proizlaze iz lipida (steroida).

Evo kratke podjele ovih hormonskih podskupina

 

Aminski hormoni

Hormoni koji su sintetizirani iz aminokiselina triptofana (poput melatonina) i tirozina (poput hormona štitnjače i dopamina).

Peptidni hormoni

Hormoni koji se sastoje od aminokiselina kratkog lanca i uključuju antidiuretički hormon (zvan vazopresin) i oksitocin.

Proteinski hormoni

Hormoni koji se sastoje od duljih polipeptida i uključuju hormon rasta i folikul-stimulirajući hormon.

Steroidni hormoni

Hormoni koji su izvedeni iz kolesterola i uključuju testosteron, estrogene i kortizol.

 

Kada ti hormoni šalju poruke, primaju ih hormonski receptori koji obrađuju signal i specifični događaj signala ili stanične mehanizme koji pokreću reakciju ciljne stanice.

Kao što vidite, cijeli endokrini sustav djeluje zajedno kako bi kontrolirao razinu hormona koja cirkulira kroz vaše tijelo. Kada je samo jedan od tih hormona čak i neznatno neuravnotežen, to može dovesti do širokih zdravstvenih problema. Oni utječu na vaš rast, seksualni razvoj i funkciju, spavanje, metabolizam i glad.

Tema: Postizanje ravnoteže hormona prirodnim putem

 

Znakovi i simptomi hormonske neravnoteže

 

Neki od najčešćih znakova i simptoma neravnoteže hormona uključuju:

 • Neplodnost i nepravilne cikluse
 • Dobitak težine ili gubitak težine (umjesto, kako se pogrešno često misli, zbog namjernih promjena u prehrani)
 • Depresiju i anksioznost
 • Umor
 • Nesanicu
 • Niski libido
 • Promjene apetita
 • Probleme probavnog trakta
 • Gubitak kose i razrjeđivanje kose

Simptomi hormonalnih neravnoteža mogu se dramatično razlikovati ovisno o vrsti poremećaja ili bolesti koje uzrokuju. Na primjer, visoki estrogen može pridonijeti problemima koji uključuju endometriozu i reproduktivne probleme, dok simptomi dijabetesa često uključuju povećanje težine, promjene u apetitu, oštećenje živaca i probleme s vidom.

Neki specifični problemi povezani s nekim od najčešćih hormonalnih neravnoteža uključuju:
 • Dominantnost estrogena: promjene u obrascima spavanja, promjene u težini i apetitu, izraženiji stres, usporeni metabolizam
 • Policistični sindrom jajnika (PCOS): neplodnost, dobivanje na težini, veći rizik za dijabetes, akne, abnormalni rast kose
 • Nizak estrogen: niski seksualni nagon, reproduktivni problemi, menstruacijska nepravilnost, promjene u raspoloženju
 • Hipotireoza: usporen metabolizam, povećanje težine, umor, anksioznost, razdražljivost, probavni problemi, nepravilni menstruacijski ciklus
 • Nizak testosteron: erektilna disfunkcija, gubitak mišića, debljanje, umor, problemi s raspoloženjima
 • Hipertireoza i grobova bolest: anksioznost, stanjivanje kose, gubitak težine, IBS, poteškoće sa spavanjem, nepravilni otkucaji srca
 • Dijabetes: povećanje težine, oštećenje živaca (neuropatija), veći rizik od gubitka vida, umor, teškoće disanja, suha usta, problemi s kožom
 • Umor od nadbubrežne žlijezde: umor, bolovi u mišićima i bolovi, anksioznost i depresija, poteškoće sa spavanjem, zamućenje vida, reproduktivne probleme

 

 

Čimbenici rizika i uzroci hormonske neravnoteže

 

Hormonske neravnoteže su multi-faktorski poremećaji, što znači da su uzrokovani kombinacijom čimbenika poput vaše prehrane, povijesti bolesti, genetike, stresa i izloženosti toksinima iz vašeg okoliša.

Neki od glavnih doprinosa hormonskoj neravnoteži uključuju:
 • Alergije na hranu i probleme s crijevima: Prošireno područje novih istraživanja pokazuje da vaše zdravlje crijeva igra značajnu ulogu u regulaciji hormona. Ako imate sindrom curenja crijeva ili nedostatak dobrih probiotičkih bakterija koje su obložene po crijevnom zidu, vi ste podložniji hormonalnim problemima, uključujući dijabetes i pretilost. To je zato što upala obično proizlazi iz vašeg crijeva, a zatim utječe na gotovo svaki aspekt vašeg zdravlja.
 • Veća težina ili pretilo
 • Visoke razine upale uzrokovane lošom prehranom i sjedećim načinom života
 • Genetska osjetljivost
 • Toksičnost (izlaganje pesticidima, toksinima, virusima, cigaretama, prekomjernom alkoholu i štetnim kemikalijama)
 • Visoke količine stresa i nedostatak sna i odmora

Postizanje ravnoteže hormona objašnjavamo u nastavku.


 

7 načina za postizanje ravnoteže hormona prirodnim putem

Korak 1: Zamijenite ugljikohidrate sa zdravim masnoćama

Zdrave masne kiseline ključne su za održavanje hormona. Vaše tijelo treba različite vrste masti za stvaranje hormona, uključujući zasićene masnoće i kolesterol. Ne samo da su ove esencijalne masti temeljni sastavni dijelovi za proizvodnju hormona, već održavaju nisku razinu upale, potiču metabolizam i promoviraju gubitak težine. Zdrave masti imaju suprotan učinak od rafiniranih ugljikohidrata, koji dovode do upale i mogu pomutiti ravnotežu hormona.

Naša četiri omiljena izvora protuupalnih, zdravih masti uključuju: kokosovo ulje, avokado i divlji losos. Na primjer, kokosovo ulje (ili krema / mlijeko) ima prirodne antibakterijske i masne sastojke. Prednosti avokada uključuju poboljšanje zdravlja srca, smanjenje upale, kontrolu apetita i doprinos vašem dnevnom unosu vlakana i hranjivih tvari kao što je kalij.

Nutricionizam lososa je također impresivan: to je jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina, za koje se zna da smanjuju upalu i pomažu kod kognitivnih funkcija. Omega-3 masne kiseline su velika komponenta membrane mozga i važne su za komunikaciju stanica-stanica u mozgu. Istraživanja pokazuju da omega-3 masne kiseline pomažu u zaštiti od hipokampalnog gubitka neurona i smanjuju proupalne reakcije.

Korak 2: Koristite ayurvedske biljke

Ayurvedske biljke jedinstvena su klasa biljaka za izlječenje koje promiču ravnotežu hormona i štite tijelo od širokog spektra bolesti, uključujući one uzrokovane viškom stresa. Pored povećanja imunološke funkcije i borbe protiv stresa, istraživanja pokazuju da različiti adapotogeni – kao što su ashwagandha, ljekovite gljive, rhodiola i sveti bosiljak – mogu:

 • Poboljšati funkciju štitnjače
 • Prirodno sniziti kolesterol
 • Smanjiti anksioznost i depresiju
 • Smanjiti degeneraciju mozga
 • Stabilizirati razinu šećera u krvi i inzulin
 • Podržavti funkcije nadbubrežne žlijezde

Posebno, Ashwagandha može biti vrlo učinkovita u balansiranju hormona. Koristi funkciju štitnjače jer potiče uklanjanje slobodnih radikala koji uzrokuju stanično oštećenje. Ashwagandha se može koristiti za potporu tromoj ili preaktivnoj štitnjači, a također može pomoći u prevladavanju umora radi utjecaja nadbubrežne žlijezde. Vaša nadbubrežna žlijezda može se preopteretiti kada doživite previše emocionalnog, fizičkog ili mentalnog stresa, što dovodi do poremećaja hormona poput adrenalina, kortizola i progesterona.

Sveti bosiljak, pomaže regulirati razinu kortizola i time djeluje kao prirodni lijek za anksioznost i emocionalni stres. Istraživanja pokazuju da sveti bosiljak također štiti vaše organe i tkiva od kemijskog stresa, zatim od zagađivača i teških metala i drugih čimbenika koji mogu dovesti do neravnoteže hormona.

Korak 3: Stvorite emocionalnu ravnotežu

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, unutarnje emocije imaju izravan utjecaj na zdravlje osobe. Tako rješavanjem emocionalnih neravnoteža, promjenom vanjskih čimbenika koji nam zadaju stres i izborom životnog stila možemo pomoći sebi u sprečavanju zdravstvenih stanja povezanih s hormonalnim neravnotežama.

Stručnjaci iz TCM-a vjeruju da emocije straha uzrokuju bolest u vašim reproduktivnim organima, bubrezima i nadbubrežnim žlijezdama, koje utječu na razinu kortizola. To može dovesti do ozbiljnih stanja kao što su PCOS i neplodnost. Emocije frustracije, nestrpljivosti i neoprostivosti uzrokuju bolest u vašoj jetri, što može dovesti do neravnoteže estrogena. I emocije brige i anksioznosti mogu uzrokovati probleme s vašim razinama inzulina, što može utjecati na nekoliko hormona.

Glavna komponenta uravnoteženja vaših hormona je naravno rješavanje svih emocionalnih neravnoteža s kojima se borite. To možete učiniti smanjenjem stresa i uzimanjem vremena za sebe. Prakticiranje meditacije ili molitve iscjeljivanja može biti izuzetno korisno, pa tako i vježbe dubokog disanja, provođenje više vremena na otvorenom i svakodnevno vježbanje. Tradicionalne kineske terapije poput akupunkture i masaže mogu također pomoći u poboljšanju hormonalne ravnoteže, izbacivanju  stresa i poboljšanja protoka krvi.

Vaše emocije i hormoni su povezani, tako da radeći na ravnoteži, utječete na emocije. Ako ste ikada osjećali stres, bili ljuti, uznemireni ili čak zastrašeni, shvatite da to utječe na ravnotežu hormona i može dovesti do većih zdravstvenih problema. Nastavite raditi na emocionalnoj ravnoteži čineći ga dijelom svoje dnevne rutine.

Korak 4: Koristite esencijalna ulja

Kako bi prirodno uravnotežili hormone, važno je da eliminirate toksine u tijelu izbjegavajući konvencionalne proizvode za njegu tijela koji su napravljeni s potencijalno štetnim kemikalijama.

Radna skupina za zaštitu okoliša procijenila je više od 72.000 proizvoda i rangirala ih u lako razumljiv vodič kako biste bili sigurni da imate resursa da biste svoju obitelj držali sigurnom. Provjerite EWG-ovu “Skin Deep Cosmetic Database” kako biste znali koje proizvode slobodno koristite, a koje izbjegavate. Zamijenite otrovne proizvode za njegu tijela i sredstva za čišćenje.


Upotrijebite ova eterična ulja za postizanje ravnoteže hormona na prirodan način:

 

Kadulja: Kadulja pomaže uravnotežiti razinu estrogena jer sadrži prirodne fitoestrogene. Može se koristiti za regulaciju menstrualnog ciklusa, ublažavanje simptoma PMS-a, liječenje neplodnosti i PCOS, čak i smanjenje šansi za rak maternice i jajnika. Također služi kao prirodni lijek za emocionalnu neravnotežu, poput depresije i anksioznosti. Samo 3-5 kapi kadulje pomaže u postizanju ravnoteže hormona i ublažava stres. Kako biste olakšali grčeve i bol, na trbuh ili bilo koje drugo područje umasirajte 5 kapi kadulje s 5 kapi kokosovog ulja.

Komorač: Utvrđeno je da problemi sa zdravljem crijeva uzrokuju autoimune reakcije, uključujući poremećaje štitnjače. Koristite eterično ulje za opuštanje tijela, poboljšajte probavu i zdravlje crijeva, pojačajte metabolizam i smanjite upalu. Utrljajte 2 kapi komorača po želucu ili dodajte 1-2 kapi u šalicu tople vode ili čaja da biste je uzeli interno.

Lavanda: Ulje lavande promiče emocionalnu ravnotežu, jer može pomoći u liječenju anksioznosti, depresije i stresa. Također se može koristiti za promicanje mirnog sna, koji će vam pomoći u ravnoteži vaše razine hormona. Stavite 5 kapi ulja lavande u kućni difuzer, dodajte 5 kapi u toplu vodenu kupku ili umasirajte 3 kapi na leđa, vrat ili zapešća.

Sandalovina: Eterično ulje sandalovine može se koristiti za povećanje libida, smanjenje stresa, promicanje opuštanja, jačanje mentalne jasnoće i čak vam pomoći da se opustite. Snažan miris potiče mirne osjećaje i rezultira ukupnim smanjenjem stresa koji može dovesti do neravnoteže hormona. Udahnite sandalovinu izravno iz boce ili nanesite 2-3 kapi na zapešća i dno stopala.

Timijan: Ulje timijana poboljšava proizvodnju progesterona, što pomaže liječiti ili ublažiti zdravstvene probleme poput neplodnosti, PCOS, menopauze, depresije, fibroida, gubitka kose i nesanice. Kako biste prirodno uravnotežili hormone, dodajte dvije kapi timijana u toplu vodenu kupelj ili trljajte 2-3 kapi s isto toliko kapi kokosovog ulja po trbuhu.

Tema: Postizanje ravnoteže hormona prirodnim putem

 

Korak 5: Koristite dodatke prehrani

Ponekad je potrebno dopuniti svoju prehranu raznim dodacima, kako bi se ispunile nutritivne praznine koje mogu dovesti do neravnoteže hormona. Evo vrhunskih dodataka koje preporučujemo za balans hormona.

Ulje noćurka: Ulje noćurka sadrži omega-6 masne kiseline, kao što su LA i GLA, koje podržavaju ukupnu hormonsku funkciju. Nadopunjavanje s uljem jaglaca može vam pomoći u ublažavanju predmenstrualnih i PCOS simptoma. Također ulje noćurka pomaže u začeću.

Vitamin D: Vitamin D djeluje gotovo kao hormon unutar tijela i ima važne implikacije za održavanje niskih razina upala. Zato ljudi koji žive u mračnim područjima često pate od sezonske depresije i drugih zdravstvenih problema, osim ako ne uzimaju vitamin D kao dodatak prehrani. Sunce je doista najbolji način za optimizaciju razine vitamina D, jer vaša gola kožu zapravo stvara vitamin D kada je izložena čak i malim količinama izravne sunčeve svjetlosti. No, neki ljudi bi ipak trebali dopuniti zalihe s oko 2.000-5.000 IU vitamina D3 dnevno. To se odnosi na one koji žive u tamnim područjima, te na zimske dane ili dane kada ne boravimo na suncu.

Probiotici: Probiotici mogu pomoći u popravljanju crijeva, što zauzvrat može uravnotežiti vaše hormone. Kada neprobavljene čestice hrane poput glutena, primjerice, dolaze kroz probavni sustav u krvotok, uzrokuju upalu koja pak uzrokuje bolest opasnu za cijelo tijelo. Većina ljudi ima manjak probiotika u svojim crijevima. Probiotici su zdrave bakterije koje zapravo mogu poboljšati vašu probavu i regulaciju ključnih hormona kao što su inzulin, ghrelin i leptin.

Korak 6: Čuvajte se lijekova i kontracepcijskih pilula

Jeste li svjesni nuspojava lijekova? Neki mogu poremetiti ravnotežu hormona, što dovodi do nuspojava kao što su umor, promjene u apetitu, promjene u spavanju, smanjiti libido, izazvati anksioznost, pa čak i depresiju. Lijekovi koji utječu na hormonsku ravnotežu uključuju kortikosteroide, stimulante, statine, dopamin agoniste, rexinoide i glukokortikoide. Čuvajte se lijekova, razgovarajte sa svojim liječnikom o nuspojavama i istražite prirodne alternative kad god je to moguće.

Kontracepcijske pilule su još jedan opasni lijek koji mijenja razinu hormona. “Pilula” je vrsta hormonske terapije koja povećava razinu estrogena na tako opasne razine da može izazvati mnoge komplikacije. Rado bismo vas natjerati da prestanete koristiti pilulu odmah, pogotovo s obzirom na to da postoje mnogi drugi (sigurniji) načini za sprečavanje trudnoće. Naime, istraživanja pokazuju da rizici njihova uzimanja, osobito dugoročno, mogu uključivati:

 • Krvarenje između ciklusa
 • Povećani rizik od raka dojke
 • Povećani rizik od krvarenja maternice, zgrušavanja krvi, srčanog udara i moždanog udara
 • Migrene
 • Povećan krvni tlak
 • Dobitak težine
 • Bolove u leđima
 • Promjene raspoloženja
 • Mučninu
 • Benigni tumori jetre
 • Osjetljivost dojki

Korak 7: Naspavajte se

Ne spavate li barem 7-8 sati svake noći, svome tijelu svakako ne radite uslugu. Nedostatak sna ili ometanje vašeg prirodnog cirkadijalnog ritma može biti jedna od najgorih navika koje pridonose hormonskoj neravnoteži. Kako to? Zato što naši hormoni rade po rasporedu! Kortizol, primarni “hormon stresa”, regulira se u ponoć. Stoga, ljudi koji kasno odlaze u krevet, bore se sa stresom cijeli život! Izvješće objavljeno u indijskom časopisu za endokrinologiju i metabolizam izjavilo je da “stres može dovesti do promjena razine seruma mnogih hormona, uključujući glukokortikoide, kateholamine, hormon rasta i prolaktin.”

Spavanje pomaže održati uravnotežen hormon stresa, izgrađuje energiju i omogućuje tijelu da se pravilno oporavi. Prekomjerni stres i loš san spajaju se s višim razinama jutarnjeg kortizola, smanjenom imunološkom snagom, problemima s radnim učinkom i većom osjetljivosti na anksioznost, debljanje i depresiju. Kako bi se povećala funkcija hormona, idealno pokušajte otići u krevet do 10 sati.


 

Kako testirati zdravlje hormona

 

Ako ste zabrinuti za zdravlje hormona, možete testirati razine hormona na sljedeće načine.

Testiranje sline: Testovi sline mjere razine hormona vašeg tijela na staničnoj razini. Test sline može mjeriti razinu estrogena, progesterona, testosterona, kortizola i DHEA. Kada pružate i testirate više uzoraka tijekom vremena, vaš liječnik može formulirati izmjene u hormonima s testom sline.

Testiranje krvi: Ova vrsta testiranja hormona zahtijeva da se krv skuplja u laboratoriju, a zatim se koristi za mjerenje razine hormona. Test krvi može mjeriti slobodnu (ili aktivnu) i ukupnu razinu hormona, što testiranje sline i urina ne može učiniti.

Ispitivanje urinom: Test hormona urinom zahtijeva prikupljanje svake kapi urina u razdoblju od 24 sata. Tada se vaš urin testira da identificira svaki hormon koji je prisutan i na kojim razinama toga određenog dana. Ovo je najopsežniji test hormonskog zdravlja jer mjeri razinu hormona tijekom čitavog dana, umjesto razine hormona samo u jednom trenutku, što je slučaj kod testova krvi i sline.

Testiranje folikula-stimulirajućih hormona: Ova vrsta testa obično se koristi za mjerenje hormonskog statusa žena u predmenopauzi koje počinju doživjeti simptome menopauze.

 

 

Mjere predostrožnosti pri postizanju ravnoteže hormona na prirodan način

 

U nekim slučajevima, sintetski hormonski tretmani (kao što su inzulin ili lijekovi protiv štitnjače) bit će potrebni za liječenje hormonske neravnoteže. Međutim, većina ljudi može se osjećati puno bolje tako što će primijeniti gore opisane promjene u načinu života.

Za osobe s dijagnosticiranim hormonskim poremećajima – uključujući tip 1 ili tip 2 dijabetesa, adrenalnu insuficijenciju, Addisonovu bolest, Gravesovu bolest i Cushingov sindrom, na primjer – uvijek je važno razgovarati sa svojim liječnikom prije prekida uporabe lijekova.

Gore navedeni prirodni tretmani mogu vam pomoći da nadvladate svoju bolest i uvelike smanjite simptome, ali ove preporuke ne smiju zauzeti mjesto liječničkog nadzora. Budući da hormonska neravnoteža varira tako široko u smislu ozbiljnosti simptoma, uvijek pratite kako se osjećate, obavite pretrage i procijenite kako reagirate na različite tretmane.

 

Tema: Postizanje ravnoteže hormona prirodnim putem

 

Napomena: Club Zdravlja je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Preporučeni proizvodi su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustvu naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Preporučeni dodaci prehrani nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.