Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /home/clubzdra/public_html/wp-includes/blocks.php on line 20
- ForeverZen - Club Zdravlja

Vitamin A je prvi put otkrio 1912. poljski biokemičar Casimir Funk. Došao je do riječi vitamine, koja je kasnije dobila ime vitamin. Funk je prvi otkrio vitamine kakve ih danas poznajemo, iako je vitamin A zapravo bio prvi koji je otkriven, pa stoga i slovo “A” u nazivu vitamina.

Vitamin A u namirnicama

Možete pronaći vitamin A u prirodnim namirnicama kao što su naranče i plodovima žute boje. Također se može naći i u povrću kao što su špinat i mastima. Kada se nalazi u povrću, vitamin A je topiv u vodi, dolazi u obliku beta karotena. Forma vitamina A beta karotena može se eliminirati iz vašeg tijela kroz prirodne procese, što ga čini odličnim načinom da dobijete vitamin A.

Za što nam je potreban vitami A

Vitamin A je potreban tijelu svakodnevno kako bi održao zdravu kožu i održao optimalno zdravlje vida (očiju). Postoji opčenito mišljenje koji kaže da mrkve pružaju dovoljno vitamina A kako biste spriječili noćnu sljepoću. Vitamin A je također poznat kao antioksidans, što ga čini idealnim za sprečavanje raka i usporava proces starenja. Uz sve ovo pomaže i imunološki sustav.

Absorbcija vitamina A

Da bi organizam uspio apsorbirati vitamina A, trebate konzumirati masnoću. Oni od vas koji su na dijeti sa niskom razinom masnoća, jednostavno neće biti u mogućnosti absorbirati dovoljne količine vitamina A iz dodataka koje konzumirate. Da biste dobili pravilnu apsorpciju vitamina A u prehrani, trebate konzumirati dovoljno visoku razinu proteina. Protein se kombinira s vitaminom A kako bi bio jači i pomaže mu da se kreće kroz vaše tijelo.

Koliko vitamina A treba konumirati

U normalan dan trebate konzumirati oko 5.000 međunarodnih jedinica (IU) vitamina A. Ovisno o vašem zdravlju i vašoj dobi, možda ćete morati konzumirati više ili manje. Najsigurniji oblik vitamina A je beta karoten, kao što je gore navedeno, i može se uzeti u mnogo većim dozama. Bez obzira na starosnu dob, možete se osjećati sigurno konzumirati velike količine vitamina A u obliku beta-karotena.

 

Nedovoljan unos vitamina A

Ako ne unosite dovoljno vitamina A u prehranu, završit ćete s nedostatkom vitamina A. Nedostatak nikada nije dobra stvar, jer obično rezultira problemima kože, povećanim infekcijama, pa čak i noćnim sljepilom.

Produženi nedostatak vitamina A može vas dovesti u opasnost i od raka, a također ćete propustiti bilo kakve učinke starenja koje vitamin može imati. Iako bi trebali početi uzimanje odmah, ako imate nedostatak, učinci neće biti isti kao i da do toga nedostatka nije došlo.

Prviše vitamina A

S druge strane, ako dobivate previše vitamina A, izložit ćete se riziku od bolova u zglobovima, trbuhu i kostima. Iako previše ili nedovoljno može uzrokovati ozbiljne nuspojave, uvijek biste trebali voditi računa da dobijete dovoljnu količinu kroz prehranu. Vitamin A je vrlo važan i uvijek bi trebao biti uključen u vašu prehranu.

Možete ga pronaći u mnogim namirnicama ili uzimati dodatke prehrani koji uključuju potreban vitamin. Ako ćete uzimati dodatke prehrani, trebali biste se voditi računa da osiguraju prave količine i kvalitetu – bez nuspojava.