Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /home/clubzdra/public_html/wp-includes/blocks.php on line 20
Prirodna sladila kao zamjena za rafinirani bijeli šećer - ForeverZen - Club Zdravlja

Prirodna sladila kao zamjena za rafinirani bijeli šećer

Prirodni zaslađivači poput stevije, nektara agave, siraitia i ksenitola za vas su bolji od rafiniranog bijelog šećera. Ponekad su mnogo slađi od šećera, ovi prirodni zaslađivači imaju niži glikemijski indeks, što znači da ne povećavaju značajno razinu šećera u krvi. Koristite ih kao zamjene za rafinirani bijeli šećer. Ovi prirodni zaslađivači su pravi šećeri, a poželjniji su od umjetnih ili nehranjivih zaslađivača koji se razgrađuju pod toplinom.

 

STEVIA

steviaStevia je prirodni zaslađivač izvađen iz lišća biljke sweetleaf. Ona je oko 300 puta slađa od rafiniranog bijelog šećera i ima mnoge prednosti koje šećer nema. Stevija ima nizak glikemijski indeks, tako da ima samo mali učinak na razinu šećera u krvi. Za razliku od bijelog šećera, stevija kontrolira želju za hranom, poboljšava probavu, ne uzrokuje karijes i može smanjiti visoki krvni tlak. Idealna je zamjena za bijeli šećer, a u trgovini ćete naći nekoliko marki stevije.

Steviju možete koristiti za kuhanju jer se, za razliku od većine umjetnih sladila, ne razgrađuje kada se zagrije ili zamrzne. Stevija se dobro spaja u kuhinji sa solju, octom i sa drugim prirodnim zaslađivačima kao što su ječmeni slad, med, fruktoza i sorbitol. Stevia je izvrsna zamjena za rafinirani bijeli šećer i umjetna sladila. Za zamjenu 1 šalice šećera upotrijebite oko 1 čajna žličica praška za steviju. Kada stevia zamijeni bijeli šećer u pečenju, recepti se moraju modificirati kako bi se tijestu dodala vlaga dodavanjem jabuka, bundeve ili jogurta.

 

Siraitia zaslađivač

siratiaSiraitia  koja se još zove Lo Han Guo, izvađen je iz plodova kineske vinske loze. Budući da je 300 puta slađe od bijelog šećera, trebate puno manje, puno puno manje. Samo 1/2 čajne žličice zaslađivača voća može zamijeniti jednu šalicu rafiniranog šećera. Siraitia zaslađivač koriste dijabetičari i dijetetičari kao prirodnu nisko-glikemičnu, nisko-kaloričnu zamjenu za bijeli šećer. Budući da podnosi visoke temperature, može se koristiti i za pečenje. Kušajte siraitiu kako bi zasladili smoothies, čaj ili jogurt.

Relativno nov na tržištu, Siraitia zaslađivač se u Kini koristi gotovo tisuću godina kao prirodni niskokalorični zaslađivač. Može imati antioksidativna svojstva, s anti-virusnim i antikancerogenim prednostima. Koristi se kao zaslađivač u pakiranoj hrani, pa čak i u dodacima prehrani.

 

AGAVE NECTAR

AGAVE NECTARAgava nektar je prirodni zaslađivač proizveden iz kaktusa agave. Agava nektar je oko 1,5 puta slađi od rafiniranog bijelog šećera. Ima više kalorija nego bijeli šećer, ali manje ćete ga koristiti. Agava nektar je također slađi od meda, iako ne tako gust. Dodatna prednost agave nektara za dijete i dijabetičare je nizak glikemijski indeks i glikemijsko opterećenje. Vegani ga mogu koristiti kao alternativu medu, ne-veganskom proizvodu pčela.

Zamijenite bijeli šećer ili med sa agave nektarom u receptima. Brzo se otapa u ledenom čaju. Agava nektari se prodaju u svijetlim, jantarnim, tamnim i sirovim sortama. Lagani nektar agave ima blag, gotovo neutralan okus, dok tamni agava nektar ima izrazit ukus karamele koji ljudi načešće koriste kao namaz za palačinke.

 

Ksilitol

KsilitolKsilitol je prirodni šećer koji se može proizvesti iz vlakana mnogih voća i povrća, čak i iz ljuski kukuruza i breza. Slatka poput rafiniranog bijelog šećera, ali s manje kalorija, ksilitol je niskokalorična alternativa bijelom šećeru. Također, ima nizak glikemijski indeks i ne povisuje razinu šećera u krvi. To je sigurno sladilo za dijabetičare i može čak spriječiti propadanje zuba. Naći ćete ksilitol koji se koristi kao zaslađivač u gumi za žvakanje, pasti za zube, tabletama fluorida i vodicama za ispiranje usta.