Sjeme Avokada - nesigurno za jesti ili novo super sjeme? - ForeverZen - Club Zdravlja

Sjeme Avokada – nesigurno za jesti ili novo super sjeme?

Avokado je u zadnje vrijeme bio zastupljen na svim društvenim mrežama sa mnogim receptima kao zdravi obrok. Avokado ipak nudi prednosti zdrave masnoće, a to je nešto za čime žude oni koji preferiraju keto dijetu.

Ali što je sa sjemenom od avokada?  

Prije nego što bacite to sjeme, možda se trebate zapitati koje dobrobiti sjeme može imati za vas,kao što je pružanje nevjerojatnih antioksidansa, ili pomoć pri smanjenju rizika od Alzheimerovebolesti i pomoći kod neugodne  zubobolje. Također može pomoći u liječenju dijabetesa,konstipacije i proljeva, te artritisa – da ne spominjemo njegove antibakterijske osobine, prednosti kolagena, učinke snižavanja kolesterola i još mnogo toga – čineći ga najnovijim i najvećim super sjemenom.

Postoji još jedna strana ove priče koju trebate razmotriti. Jesu li sjemenke avokada jestive? Povjerenstvo Avokada u Kaliforniji izričito navodi da nema dovoljno podataka da biste znali koliko je sjeme avokada dobro za vas.Uglavnom preporučuje da ga izbjegavamo za sada i predlaže da je daleko bolji izbor mesni dio koji se nalazi u tijelu avokada.

S druge strane, istraživanja se provode. Jedna studija ukazuje da imaju dokaze kako je sjeme od avokada zdrava alternativa kod konzumiranja i u uporabi s kozmetikom. U nastavku dijelim ono što sam pronašao kako biste se sami odlučili, ali uvijek poduzimajtemjere predostrožnosti prilikom pokušaja bilo kakvog novog ili bilo čega što nema dovoljno podataka prije konzumiranja.


Potencijalne prednosti sjemena avokada

 

1. Pokazuje obećavajuću antitumorsku aktivnost

Prema Leungovoj enciklopediji čestih prirodnih sastojaka, sjeme avokada sadrži biscatechin, kondenzirani flavanol. Jedna je studija izolirala biscatechin iz sjemenki avokada i testirala ih na miševima i štakorima. Biscatechin je pokazan in vitro da ima antimikrobno djelovanje i antitumorske učinke na životinje. 

Druga studija objavljena u časopisu American Journal of Chinese Medicine istaknula je katehin kao flavanol koji nudi različite zdravstvene prednosti, kao što su neuroprotekcija, antioksidacija, antitumorski i antihepatitis karakteristike. Falvanol pokazuje da je sposoban ublažiti upalu kod mogućih kancerogenih stanica.

2. Veliki izvor antioksidansa

Jeste li znali da je sjeme avokada veliki antioksidant ? Prema studiji provedenom na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru, sjeme avokada nudi više antioksidativne aktivnosti od nekih dijelova voća.Zapravo, studija pokazuje da sjeme može sadržavati više od 70 posto antioksidansa koji se nalaze u cijelom plodu.Što čini avokado sjeme snažnim antioksidacijskim izvorom.

3. Može pomoći bolesnicima s Alzheimerovom bolesti

Alzheimerova bolest utječe na mozak i smatra se jednim od najčešćih neurodegenerativnih bolesti na planetu. Mnoge su studije provedene kako bi se pregledali fitokemijski sadržaji sjemena avokada.

Procjena objavljena u časopisu Journal of Basic and Clinical Physiology and Pharmacology pokazala je dokaz saponina, alkaloida i terpenoida u ekstraktima sjemena avokada. Prema istraživačima, ove fitokemikalije mogu ponuditi prirodan pristup pomažući u upravljanju utjecajima Alzheimerove bolesti, zaključujući da “antiohinesteraze i antioksidativne aktivnosti listova i sjemenki avokada mogu biti povezane s njihovim fitokonstituentima i mogu biti mogući mehanizmi koji su temelj njihove upotrebe kao jeftin i prirodan tretman / upravljanje AD. Međutim, ti ekstrakti trebaju se dodatno istražiti in vivo.”

4. Može pomoći u ravnoteži razine kolesterola

Sjeme avokada jedno je od vrhunskih hranjivih vlakana na planeti, a znamo da vlakna mogu pomoći u ravnoteži u razinama kolesterola. To može biti razlog zašto istraživanja pokazuju da sjemenke avokada mogu smanjiti kolesterol .

Istraživanja Odjela za prehrambenu industriju Penn State University pokazuju prednosti koje sjeme avokada ima na kardiovaskularno zdravlje, napomenuvši:

sjemenke avokada mogu poboljšati hiperkolesterolemiju i biti korisni u liječenju hipertenzije, upalnih stanja i dijabetesa. Također je dokazanondab sjeme posjeduje insekticidne, fungicidne i antimikrobne aktivnosti.

5. Radi kao prirodna boja hrane 

Budući da konvencionalne boje za hranu sadrže kemijske sastojke, najbolje je ići s prirodnim mogućnostima. Na primjer možda ste čuli za repu koja se koristi za stvaranje crvenkaste boje.

Istraživanja su otkrila da kad se drobljeno sjeme avokada pomiješas vodom razvija narančastu boju. 

Ovo je sjajna vijest jer je toliko hrane, posebno hrana za djecu, napunjeno otrovnim bojama. Naime, numerirane boje FD & C blues # 1 i # 2, zelene # 3, crvene # 3; i žute # 5 i # 6 su sintetičke ili umjetne boje. Te boje su izrađene od katrana ili nafte i mogu uzrokovati sve vrste problema za vaše zdravlje, kao što su alergije, astma, hiperaktivnost i rak. U stvari, umjetne boje hrane su zabranjene u Velikoj Britaniji

6. Mogu pomoći eliminirati rast mikroorganizama

Sjeme avokada je bogat polifenolima, čineći ga  snažnim  antioksidansom. Među polifenolima su katehin, epikatehin i klorogenska i protokatokusna kiselina. Isto tako je primijenjen zahamburgere od svinjetine u istraživanjima, pokazujući sjeme avokada  učinkovito u sprječavanju oksidacije i rastu mikroba. 

Druga studija pokazala je učinke koje avokado ima na meso. U periodu od osam dana opažena je mljevena govedina koja sadrži 0,5 posto praha sjemena i 0,1 posto liofiliziranog ekstrakta. Došlo je do malih oksidacija što znači da je zaštita veća od 90 posto. Napomenuti, istraživanje ukazuje da je ulje avokada , dodano izravno u hamburgere svinjetine, imalo sličan učinak.


Sjemenke avokada i ostale sjemenke

Iako je još uvijek rasprava o tome je li sjeme jabučnog avokada dobar izbor, uspoređeno je s procesom ekstrakcije fenolnih spojeva iz jagoda, celuloze i ostataka kestena. No, trebate biti oprezni kada se radi o sjemenkama jer nisu sve sjemenke sigurne za jesti. Sjemenke marelica i sjemenke bresaka sadrže cijanid zvan amigdalin. I dok bi vjerojatno trebalo puno toga da se razbole, najbolje je da ostanete na sigurnoj strani kada je u pitanju sjeme ili bilo koja hrana ako niste sigurni.

Kako koristiti sjeme avokada i gdje ga pronaći

Avokado se može naći u većini trgovina. Preporučujem da provjerite je li avokado zrel, zreli avokado je malo mekan, ali još uvijek čvrst. Ako se osjeća kao da može biti gnječan, vjerojatno je previše zrel. Bez obzira na to utječe li na prehrambenu vrijednost sjemena, imati će te koristi od kremastog ukusnog avokada, kupiti zrelog ili onog koji se približava fazi zrenja i dopustiti da odleži na pultu ili u hladnjaku do zrenja.

Nakon što ste našli savršeni avokado, operite ga, a zatim pomoću  noža zarežite oko avokada. Trebali biste biti u mogućnosti lagano obratiti dvije polovice. Uklonite sjeme iz avokada. Da biste to učinili, poslužite se nožem i lagano, ali čvrsto idite oko sjemena i ono bi trebalo odmah izaći.

Da bi ste jeli avokado sjeme treba ga zdrobiti u prašak. Da biste to učinili, možete ga razbiti sa maljem, ali ga prvo stavite u debelu plastičnu vrećicu. Druga je mogućnost sušiti. Za sušenje, stavite ga u pećnicu nekoliko sati na oko 250 stupnjeva. Zatim ga izvadite iz pećnice i uklonite vanjsku kožu.

Sada kada ste ga osušili, pritisnite ga sa tanjom stranom  oštricekako biste podijelili sjeme u dva dijela i  u blenderu ga sameljite do praha. Čuvajte u zatvorenom spremniku u hladnjaku.

Sada kada imate ovaj hranjiv prah, što ćete učiniti s njom? Budući da je gorak zbog tanina koji sadrži, koristite ga s drugim sastojcima, kao što su banana, ananas i špinat,  napraviti smoothie može biti najbolji način.Međutim, možete je posipati i na kajganu ili staviti u juhu ili salatu. Druga mogućnost je staviti prašak u kapsule, koje se mogu naći u trgovinama zdrave hrane i konzumirati kao dodatak.


Recept sjemenke avokada

Avokado sjemena Power Smoothie

Sastojci:

1-1 ¼ čaša nezaslađenog bademovog mlijeka
½ zrelog avokada
1 šaku od špinata
1 žlica bademovog maslaca
1 žlica chia sjemena, natopljenih u 3 žlice vode oko 10 minutaprije korištenja
½ čajne žličice avokada
1 šalicu vanilije ili čokoladnog proteinskog praha
1 smrznuta banana – mala
led (po želji)
¼ šalice vode, ako je potrebno da se razrijedi

 

Upute:

Dodajte sadržaj u blender i  blendajte dok se ne sjedini.


Povijest sjemenki avokada

Počnimo s malo učenja o stablu avokada. Stablo avokada potječe iz Južnog Meksika i Kolumbije oko 7.000 godina. Azteci i Inke predstavili su ga španjolskim pobjednicima u 16. stoljeću, a početkom 1800-e, avokado se širio diljem južne Europe, Havajskih otoka, Afrike i jugoistočne Azije.

Stablo avokada stiglo je u Sjedinjene Države 1833. godine, sudac Henry Perrine je stabla poslao iz Meksika na Floridu. Dr. Thomas White iz Kalifornijskog poljoprivrednog društva koji je prvo stablo avokada donio iz Nikaragve u Los Angeles 1856. Industrija avokada u Kaliforniji je osnovana početkom 1870-ih godina kada su stabla u Santa Barbari uvezena iz Meksika i počela donositi plodove. 

Hass je vjerojatno najpoznatiji naziv avokada i zbog dobrog razloga. Rudolph Hass je razvio Hassovu sortu 1932. godine. Presađivanjem sadnica na postojeća stabla koja su prethodno proizvela Lyonovu sortu, uspio je stvoriti novu sortu. 
 Sjeme avokada čini se novijim otkrićem, zbog čega nema mnogo objavljenih istraživanja. 

Prema Sveučilištu Purdue, kada se sjeme izrezano na komadiće, prženo i praškasto može se konzumirati kako bi se prevladao proljev i dizenterija. Praškasti oblik sjemena može pomoći osloboditi perut , a dio sjemena smješten u zubnu šupljinu mogao bi ukloniti zubobolju. I zato što mlijeko sjemena avokada postaje malo crveno kada je izloženo zraku, može se koristiti kao topikalna mast ili rubefacient – da se zacrvene obrazi uzrokujući proširenje kapilara i povećanje cirkulacije krvi.

Sjeme sadrži mliječnu tekućinu sličnu mirisu i okusu badema . Crveno postaje izloženo zraku zbog sadržaja tanina; međutim neki kažu da tekućina nije jestiva. Ova crveno-smeđa ili crna “tinta” koristila se za pisanje mnogih dokumenata tijekom španjolskog osvajanja – dokumenti koji su sada sačuvani u arhivima Popayana. Tinta sjemena avokada također je korištena za označavanje pamuka i ostalog tekstila.

Mjere predostrožnosti: Je li sigurno jesti sjemenke avokada?

Je li sigurno jesti avokado sjeme? Povjerenstvo Avokada u Kaliforniji kaže kako je jedenje mesa super, ali sjeme – ne toliko. Ona tvrdi da jednostavno nema dovoljno istraživanja kao što je navedeno u istraživanjima iz 2013. godine Pennsylvania State University. Sveučilište je također naznačilo da se “sigurnost različitih ekstrakata sjemena avokada mora procijeniti kako bi se u potpunosti procijenila korisnost ovog resursa”.

Dobro pravilo je da se izbjegava nešto novo što je nedovoljnoistraženo, pogotovo ako ste trudni, dojite ili imate bilo kakvih zdravstvenih problema. Posavjetujte se s liječnikom za daljnje informacije. Dobra je vijest da dolaze istraživanja koja  pokazuju daima prednosti i može biti obećavajuće ako to potvrde daljnje studije.

Završne misli na sjemenu avokada

Je li avokado sjeme novo super sjeme? Možda, ali budući da nema dovoljno dokaza koji bi to dokazali, preporučujem male količine ili potpuno izbjegavanje. Budite svjesni kako se osjećate po potrošnji i provjerite kod liječnika ako imate bilo kakvih nedoumica.

Dobra vijest je da sjeme avokada ima neke istražene prednosti, uključujući:

obećavajuću antitumorsku aktivnost
veliki izvor antioksidansa
može pomoći bolesnicima s Alzheimerovom bolesti
balansiranje razine kolesterola
prirodna boja za hranu
antimikrobni učinci
Napomena: Club Zdravlja je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Preporučeni proizvodi su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustvu naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Preporučeni dodaci prehrani nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.